לא מזמן חגגנו את יום העצמאות, אך למעשה בעבודתי אני עוסק בכל יום ב"יום העצמאות". כמנתח התנהגות וכמטפל התנהגותי אני סבור, שאחד מהתחומים החשובים להם אני צריך לדאוג, היא העצמאות של הילדים עם הצרכים המיוחדים עמם אני עובד. בחרתי לתת להורים 5 דגשים בהם חשוב, על פי ניסיוני, שהילדים יצבור ביטחון ועצמאות.
1 | תפקוד יומיומי
כאשר הילדים קטנים, זה עדיין קל ואפילו לפעמים כיף, לעשות עבורם דברים כמו להלבישם, לצחצח עבורם שיניים וכו'. כיף לדעת שהם עדיין רוצים את תשומת הלב שלנו. אך עלינו לזכור שתפקידינו להכינם לחיים הבוגרים. בתכניות שאני מנהל, תמיד אקדיש חלק מזמן הטיפול לנושאים אלו: האם הילדים יודעים כיצד להתלבש לבד? האם יודעים להתקלח לבדם? לצחצח שינים? אם לא, הקדישו זמן קבוע ללימוד ותרגול מתוכנן של העניין. במידה והילדים מתקשים בביצוע מטלה מסוימת, אני מאוד ממליץ שלא לתרגל זאת בזמנים לחוצים, שכן אז האווירה הלחוצה על פי רוב תשפיע לרעה על יכולתם של הילדים ללמוד. יתרה מכך, זה עלול להשפיע גם על יכולתכם ללמד בנחת, לתת חיזוקים ומשוב נכונים. אני מאוד ממליץ לעשות את התרגולים המובנים בזמנים רגועים.
לעיתים תכופות יש לילדים תוכנית ביתית – תוכנית הכוללת הגעה של חונך לביתו מספר פעמים בשבוע. החונך מתרגל ומתאמן עם הילד על הכישורים אותם צריך לעזור ולקדם אצל הילד . את התוכנית מנחה ומדריך מנתח התנהגות. באם יש לילד תוכנית ביתית דאגו לכך שהחונכים מתרגלים נושאים אלו.
2 | משחק עצמאי
עד כמה שנרצה, איננו יכולים להיות כל הזמן עם הילדים, להעסיק אותם ואם אנחנו לא מסוגלים, כמובן שגם הסביבה הרחוקה יותר אינה יכולה. יתרה מזאת, זה גם לא נכון מבחינה חינוכית. לדעתי צריכה להיות לכל אחד מאיתנו יכולת, להעסיק את עצמנו בהתאם לגילנו ורמתנו. אין צורך להיבהל אם הילדים לא מסוגלים כרגע. זו מיומנות נרכשת, שניתן להתחיל להקנות אותה גם בשניות בודדות. לפרטים נוספים אתם יכולים לצפות בסדרת סרטוני טיפים בהם גם סרטון בנושא. לקבלת הסרטונים לחצו כאן.
3 | התנהגות מווסתת וללא אלימות
ילדים רגועים, המתנהלים בצורה מקובלת ונעימה, הם ילדים שיהיה להם קל יותר להשתלב בקהילה. זה נכון ואף חשוב מאוד, שרוב המסגרות החינוך המיוחד מסוגלות להכיל קשיים התנהגותיים. זה נכון גם שעל החברה הכללית עוברת תהליך חינוכי, שמטרתו לקבל את השונה ואת בעלי הצרכים המיוחדים לתוך החברה, אך אם נודה על האמת, יהיה קל בהרבה לילדים שמסוגלים להישאר רגועים ולתפקד ללא אלימות להשתלב לדוגמה לשחק עם הילדים של השכנים או ללכת לחוגים במתנ"ס השכונתי מבלי לחשוש.
4 | התנהלות עצמאית בקהילה
חלק חשוב הקשור לתחומי העצמאות, מתרחש מחוץ לגבולות הבית. בדקו נושאים כמו נסיעה באוטובוס, קנייה עצמאית בסופר, תפעול טלפון סלולרי ( ניתן אפילו עוד כילדים ), הכרת הכתובת של הבית כמו גם כתובות נוספות חשובות, הכרת מספרי הטלפון החשובים.
5 | דיבור ויכולת לניהול שיחה
שיחה ואינטראקציה חברתית הנם תחומים רחבים וחשובים ביותר. היכולת של הילדים לנהל אינטראקציה תקינה הינה משמעותית ליכולתו להשתלב בקהילה ובהחלט ניתן להתאמן על כך! אני עושה זאת באמצעים שונים וביניהם משחקי תפקידים, לימוד מבנה שיחה, צפייה משותפת בסרטונים ועוד.
מעוניינים לקבל טיפים נוספים? מלאו את הפרטים כאן ותקבלו סדרת סרטוני הדרכה ישירות למייל.
רוצים להתייעץ? צרו עמי קשר כאן ⬇