הצבת גבולות היא לא פשוטה להורים, גם בתהליך של טיפול התנהגותי. לא פעם וגם לא פעמיים (טוב נו, גם לא עשר פעמים), אומרים לי ההורים "קל לך להגיד – אתה מגיע לכאן לתצפית של שעה ומסביר לנו איך להציב גבול, אבל אז אתה הולך ומה עושים אז?". למרות שאני דואג להיות זמין למשפחות, אני לא יכול להיות איתן בכל רגע ורגע. אז הנה מספר טיפים שיעזרו לכם להציב גבולות.
לפני הילדים, בואו נדבר עלינו
להציב גבולות זה חשוב מאוד לגידול הילדים, את זה כולם יודעים, אבל לעיתים, קשה לנו לעמוד בזה. למה? נניח והחלטתם שעל ילדיכם לעשות 20 דקות שיעורים ואחר כך יוכל לצפות בטלוויזיה. הילד, מה לעשות, לא ממש מקשיב ועושה את השיעורים, למרות שחזרתם על בקשתכם פעמיים – הוא עדיין לא עושה. הוא רוצה לצפות מיד בטלוויזיה ואז מתחיל הבלגן.
"אבל אמא? למה? אבל יש את התוכנית שלי!"
"את האמא הכי רעה בעולם…"
"אני לא אדבר איתך יותר בחיים"
טוב, אני לא צריך להרחיב, אתם כבר מכירים את הדוגמאות מחייכם. כן, זה משחק מתיש למדי, אני יודע. בסופו של יום, אנחנו רק בני אדם. לפעמים, אחרי יום עבודה ארוך, רק רוצים שקט ומאפשרים להם אחרי ויכוחים רבים לעשות כרצונם "רק פעם אחת ודי". אז איך מציבים גבול ועומדים בו?
שלב ראשון – חישבו למה אתם עושים את זה
לעיתים קשה לנו לעמוד בהצבת הגבול שהצבנו לילדים. איך מתמודדים עם זה? עושים הכנה מוקדמת. ידיעה מוקדמת וברורה של חשיבות הגבול, תעזור לכם לעבור את הקושי. אתם יכולים לשנן לעצמכם בלב משפט כמו "חשוב לי שיעשו שיעורים, כדי שיידעו לעמוד במשימות". מצאו את המשפט המדויק ביותר עבורכם ובעת התמודדות עם הצבת הגבול, שננו אותו לעצמכם שוב ושוב. החזיקו תמונה בדמיונכם הילדים שלכם, בעוד עשרים שנה, בטקס סיום לימודי הדוקטורט, והכל בזכות התעקשותכם על שיעורי הבית!
שלב שני – תרגלו את הצבת הגבול
עשו משחקי תפקידים עם הורה אחר, או עם בני הזוג. בקשו מהם לשחק את הילדים והתאמנו על תגובתכם. מניסיוני, המשחקים האלה כל כך מצחיקים שהם ממש מוציאים את העוקץ והקושי מעניין הצבת הגבול – נסו זאת! ו… אל תשכחו להזמין אותי לטקס קבלת הדוקטורט של הילדים! 🙂